Konkordato ve iflaslar rekor kırdı. İş dünyası alarm veriyor

Türkiye Ekonomisinde Kriz: Konkordato ve İflaslar Rekor Kırıyor

Türkiye’de ekonomik kriz, reel sektörü ve bireyleri derinden etkiliyor. Yükselen döviz kurları, altın fiyatları ve yüksek banka faizleri, işletmeleri konkordato ve iflas sürecine sürüklüyor.

Konkordato Takip verilerine göre, 2025’in ilk 6 ayında geçici mühlet kararı alan şirket sayısı geçen yıla göre yüzde 108 artarak 1.259’a ulaştı. Kesin mühlet kararları yüzde 236 artışla 822’ye, konkordato talebi reddedilen firma sayısı ise yüzde 95 yükselişle 333’e çıktı.

İflas kararları da yüzde 101 artarak 553’e yükseldi. Yalnızca haziran ayında 292 geçici mühlet, 132 kesin mühlet kararı alınırken, 91 başvuru reddedildi ve 19 şirket iflas etti. Finansman sıkıntısı, nakit akış sorunları ve iç talepteki daralma gibi faktörler işletmeleri olumsuz etkiliyor. Örneğin, İSO 500 listesinde 304. sırada yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik, 7,2 milyar TL ciroyla konkordato talebinde bulundu.

Bir günde Mono Steel, Lolons, Doğru Giyim, Necix Tekstil, Modern Çikolata, Mesam Metal, Mesam Kompozit, Mesam Galvaniz ve Mesam Dış Ticaret konkordato ilan ederken, Baykar Filtre ve Baykar Endüstriyel iflas etti.

Bireysel borçlar da endişe verici boyutlara ulaşıyor. UYAP verilerine göre, 1 Temmuz 2025 itibarıyla icra ve iflas dosyası sayısı 23,8 milyona yükseldi. Yılbaşından bu yana 5 milyona yakın yeni dosya eklendi.

Uzmanlar, yüksek enflasyon, artan maliyetler ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın krizi derinleştirdiğini ifade ediyor. Hükümetin ekonomik istikrar için acil önlemler alması gerektiğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Euro 4 yılın zirvesini gördü! ING’den yeni tahmin Euro tahmini

Euro’nun dolar karşısında dün 4 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından ING, Euro’nun 1.20 dolara doğru yükselebileceği tahmininde bulundu.

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Siirt Üniversitesi rektöründen ‘kamuda tasarruf’ tedbiri: Kırık parke değişimine 193 bin 500 TL!

Siirt Üniversitesi’nde rektörlük döneminde yapılan yüksek maliyetli bakım-onarım harcamaları ve tartışmalı ihale süreçleri gündeme geldi. Üniversite yönetiminin açıklama yapmaması eleştirilirken, benzer sorunlar Munzur Üniversitesi’nde de yaşanıyor. Akademik kadroda alan dışı görevlendirmeler tepki çekiyor.

Dolar/TL yeni haftaya nasıl başladı?

İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaları etkilemeye davam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçen dolar yeni haftaya istikrarını koruyarak girdi. Alım …

Ekonomiyi vuracak ikinci büyük dalgayı açıkladı: Mehmet Şimşek’i zora sokacak tarih belli oldu

CHP lideri Özgür Özel’in genel başkanlık koltuğuna oturduğu CHP Kurultayı’na ilişkin açılan dava siyasetin gündemini değiştirdi.30 Nisan’da görülecek duruşma öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları CHP tarafında tepkilere neden olurken iktidar …

Spot piyasada elektrik fiyatları (27 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 14,8 azalarak 1 milyar 677 milyon 961 bin 388 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …