Uzmanından “sıcak havalarda kahve, çay ve gazlı içecek tüketmeyin” tavsiyesi

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Diyetisyen Neşe Orhan’dan Yaz Beslenme Önerileri

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Diyetisyen Neşe Orhan, sıcak yaz aylarında beslenmenin önemine dikkat çekerek, su tüketiminin hayati önem taşıdığını vurguladı. Orhan, “Bu sıcak havalarda 10-12 bardağın üzerinde su tüketilmesini istiyoruz. Her sıvı da su değildir. Asitli ve kafeinli içecekler ile çay gibi sıvılar aksine vücudumuzdan daha fazla su attırıyor ve tehlike yaratıyor. Bu tür içecekler yerine ayran veya taze sıkılmış meyve sularını tercih edebiliriz” şeklinde konuştu.

Yaz Mevsiminde Beslenme İpuçları

Neşe Orhan, yaz mevsiminde beslenme konusunda da önerilerde bulundu. Sıcak havanın vücut üzerindeki etkilerine değinen Orhan, “Son zamanlarda artan sıcaklıklarla ilgili çok fazla şikayetler gelmeye başladı. Bu yıl normalin üzerinde başvuru var. Özellikle vücutta sıvı kaybı, iştahsızlık, gıda zehirlenmesi, tuz kaybı nedeniyle tansiyon dengesizlikleri gibi şikayetlerle kliniklerimize başvuran hastalar oluyor” dedi.

Sıcak havalarda su tüketiminin önemine vurgu yapan Neşe Orhan, “Normalde 8-10 bardak su tüketimi önerilirken, bu sıcak havalarda 10-12 bardağın üzerinde su tüketilmesini istiyoruz. Her sıvı da su değildir. Asitli ve kafeinli içecekler ile çay gibi sıvılar aksine vücudumuzdan daha fazla su attırıyor ve tehlike yaratıyor. Bu tür içecekler yerine ayran veya taze sıkılmış meyve sularını tercih edebiliriz” şeklinde konuştu.

Yorgunluğa Karşı Beslenme Önerileri

Yaz aylarında yorgunluk yaşayanlar için de tavsiyelerde bulunan Orhan, “Yazın genellikle kendimizi yorgun, halsiz ve bitkin hissederiz. Baş ağrısı da yaşanabilir. Bu durum psikolojiyle alakalı olabileceği gibi beslenmeyle de alakalı. Genelde bu durum, sıvı ve mineral kaybı nedeniyle kaynaklanır. Basit rahatlatıcı ve sindirimi kolay gıdalar, bu dönem tercih edilmeli. Zeytinyağlılar, mevsim sebzeleriyle yapılmış salatalarla, ayran ve cacık gibi sindirimi kolay yiyecekler tüketilmelidir. Bu tür yiyecekler, yaşam kalitesini de artırır. Ayrıca haşlama ve ızgara yöntemleriyle pişmiş, protein kaynakları bu dönem iyi tercih. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Porsiyonlar küçük ve sıklıkla tüketilmeli. Dışarıda çok fazla vakit geçiriyorsak, yanımızda suyun dışında sağlıklı küçük atıştırmalar da olmalı. Kavun ve karpuz gibi su oranı yüksek yiyecekler de vücudu zinde tutar” şeklinde konuştu.

Sahil ve Tatil İçin Beslenme Tavsiyeleri

Son olarak çocuklar ve yaşlılar için de uyarılarda bulunan Neşe Orhan, “Çocuklar ve yaşlılar bizim için daha çok dikkat edilmesi gereken grup. Özellikle çocuk ve yaşlılarda sıvı tüketimi yine en önde olmalı. Çocuklar için şekerlemeler ve dışarıdan abur cuburlar, olumsuz etki yaratır. Yaşlılar ise aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalı. Hafif, sindirimi kolay yiyecekler tüketilmeli. Dışarıda yemek tüketilmesi nedeniyle bu yüksek sıcaklıklarda, gıda zehirlenmesiyle karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle vatandaşlarınızdan, evde hazırladıkları ve hijyeni yüksek yemekleri tüketmelerini öneriyorum. Yazın sahil kenarları yoğunluk oluşuyor. Tatilde ayran ve soda tüketimi de vücut sağlığını korumakta en etkili yöntemlerden biri” şeklinde konuştu. (DHA)

Related Posts

Uzmanlar uyarıyor: Ağız yaraları 3 haftadan uzun sürüyorsa dikkat!

Uzmanlar uyarıyor: Ağız yaraları 3 haftadan uzun sürüyorsa dikkat!

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.