Asya borsaları coştu: Ticaret anlaşması mı geliyor?

Asya Borsalarında Ticaret Endişeleri ve Yeni Gelişmeler

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini değiştirmemesiyle küresel piyasalarda olumlu bir seyir izleniyor. Ancak, yatırımcıların odak noktasında hala tarifelere ilişkin yeni gelişmeler bulunuyor.

Asya genelinde ticaret gerilimleri nedeniyle uzun süredir devam eden temkinli yaklaşım, Çin ve ABD heyetlerinin İsviçre’de bir araya geleceklerini duyurmalarının ardından daha olumlu bir seyre büründü.

Uzmanlar, ABD’nin bölge ülkelerine daha yapıcı bir yaklaşım sergilemesinin iyimserlikleri artırdığını belirtiyor ve bölge endekslerinin bu tür haberlere karşı duyarlı olduğunu vurguluyor.

Ayrıca, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim de yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump, taraflar arasındaki gerilimin sona ermesi çağrısında bulunurken, bazı Arap ülkeleri de diyaloğa destek olacaklarını açıkladı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota da doların değer kaybı ve Başkan Trump’ın gümrük vergileri politikalarının etkisiyle, bu mali yılda karının beşte bir oranında düşüş yaşanmasını beklediğini bildirdi.

Bu bağlamda, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0.7 artarak 37.037 puana yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi de yüzde 0.3 değer kazanarak 2.582 puan seviyesinden işlem gördü.

Çin’de, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0.3 artışla 3.353 puana, Hong Kong’da ise Hang Seng endeksi yüzde 0.5 primle 22.802 puana yükseldi. Hindistan’da ise Sensex endeksi yüzde 0.1 artışla 80.820 puandan işlem görmeye devam ediyor.

Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Related Posts

Konut piyasasında faiz etkisi; müteahhitler üretimi durdurdu, yatırımcılar yurt dışına yöneldi

Konut piyasasında faiz etkisi; müteahhitler üretimi durdurdu, yatırımcılar yurt dışına yöneldi

İsrail-İran kıyasıya savaştı Türkiye’ye ağır fatura çıktı! Ünlü ekonomist maliyeti açıkladı

Ekonomist Murat Muratoğlu, YouTube kanalında yaptığı yayında, İran-İsrail savaşı nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının Türkiye’ye ekonomik etkilerini değerlendirdi. Muratoğlu, petroldeki her 10 dolarlık artış, Türkiye’ye 4.2 milyar dolarlık ek …

Küresel piyasalarda Fed izlendi: Şimdi gözler TCMB’de

Fed faizi sabit tuttu, indirim sinyali vermedi. Piyasalar yön ararken yurt içinde gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi.

İhracat birim değeri yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vergi affı’ iddialarına ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Kamuoyunda vergi affı olarak da adlandırılan yapılandırma kanunu içerikli herhangi bir düzenlemeye yönelik çalışmamız bulunmamaktadır.’ ifadeleri yer aldı.

Cari açıkta rekor, şaşan hedefler, 19 Mart operasyonunun etkisinin 4-5 gün olmadığı gerçeği…

Hazine Bakanı Şimşek’in “cari fazla” açıklamasının ardından gelen Merkez Bankası verileri, yılın ilk dört ayında hedefin üçte ikisinin aşıldığını gösterdi. 19 Mart operasyonlarının ardından rezervler 40 milyar dolar erirken, yabancı yatırımcı çıkışında 34 yılın rekoru kırıldı. Enerji ithalatındaki artış ve jeopolitik gerilimler ise tabloyu daha da ağırlaştırıyor.