Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar

Ay’daki Topraktan Su Çıkarabilen Bir Teknoloji Geliştirildi

Hong Kong Çin Üniversitesi araştırmacıları, Ay’daki topraktan su çıkarabilen ve bunu oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürebilen bir teknoloji geliştirdi. Yapılan yeni araştırmaya göre, bu teknoloji Ay’da yaşamın idame ettirilmesine olanak sağlayabilir. Euronews haber sitesinin aktardığına göre, bilim insanlarının bu teknolojisi Ay toprağından su elde edilmesini mümkün kılıyor ve elde edilen su, karbondioksiti oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürmek için kullanılabiliyor.

Cell Press dergisi Joule’de yayınlanan çalışma, bu teknolojinin gelecekteki derin uzay keşifleri için yeni fırsatlar doğurabileceğini ortaya koydu. Bu da demek oluyor ki, bu teknoloji sayesinde Ay’a su gibi temel kaynakların getirilmesi için gereken maliyet azaltılabilecek.

“Bunu Hayal Etmemiştik”

Araştırmaya göre, tek bir galon suyun roket ile uzaya gönderilme maliyeti 83 bin dolar. Bir astronot ise günde dört galon yani yaklaşık 15,16 litre su tüketebiliyor. Araştırmanın başındaki isim Lu Wang, “Ay toprağındaki ‘sihri’ hiçbir zaman tam olarak hayal etmemiştik” açıklamasında bulundu.

Araştırmaya göre, Ay yüzeyinden su çıkarmak için mevcut stratejiler, birden fazla “yoğun enerji” adımını içeriyor ve yakıt tarafından ne kadar karbondioksit kullanıldığı belirsiz. Ayrıca, Ay’ın aşırı ortamı topraktan daha fazla oksijen ve su elde etmeyi zorlaştıracak etmenler içeriyor. Astronotların soludukları karbondioksitin, ekibin ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalacağı da belirtiliyor.

Related Posts

Google’ın yapmadığını DuckDuckGo yaptı

Google’ın bir süredir konu hakkında önemli bir gelişme sunmadığı için eleştirildiği yapay zeka tarafından üretilen görseller sorunun DuckDuckGo’dan çözüm geldi.

Huawei’den orta segment telefonlarda pil devrimi

Huawei, bu yıl amiral gemisi modellerinde gösterdiği pil performansını orta segmente taşımaya hazırlanıyor. Çin merkezli teknoloji platformu DigitalChatStation tarafından sızdırılan bilgilere göre, şirket 6480 mAh ile 6600 mAh arasında değişen …

Japonlar üretime başladı: 2 nanometre, teknolojide dengeleri değiştirecek

Japonya, yarı iletken teknolojisinde çığır açacak bir sürece adım attı. Ülkenin önde gelen çip üreticilerinden Rapidus, 2 nanometre üretim sürecine yönelik test üretimini resmen başlattı.

Teknofest kapsamında OSB ile bu yıl ilk defa “Mesleki Yetenek Yarışması” düzenlenecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknofest kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile bu yıl ilk defa “Mesleki Yetenek Yarışması” düzenleyeceklerini belirterek, “Yarışma, mesleki ve teknik lise öğrencileri, üniversite düzeyindeki katılımcılar, mezunlar ve sahada deneyim kazanmış ustaların katılımına açıktır.” ifadesini kullandı.

Mistral’in yükselişi önlenemiyor

2023 yılında Paris’te kurulan Mistral AI, kısa sürede Fransa’nın en umut vadeden teknoloji girişimlerinden biri haline geldi. Şirket, sadece Fransa’da değil, tüm Avrupa’da bağımsız ve çevreci yapay zekâ vizyonuyla dikkat çekiyor. Mistral AI, OpenAI …

Brawl Stars kapanacak mı?

Brawl Stars kapanacak mı? Son dönemde sosyal medyada yayılan söylentiler, milyonlarca oyuncunun büyük ilgiyle oynadığı popüler mobil oyun Brawl Stars’ın kapanacağına dair endişelere yol açtı.