Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının, Karadeniz Ekonomik İş birliği Teşkilatı (KEİ) coğrafyasının da bağışık kalamayacağı ciddi bir coğrafi tırmanma riski oluşturduğunu, bu hususta derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini bildirdi.
Fidan, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) 62. Genel Kuruluna, KEİ Dönem Başkanı olarak mesaj gönderdi.
Fidan’ın mesajını AKP Eskişehir Milletvekili, KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Fatih Dönmez okudu.
Fidan, mesajında, KEİ’nin tüm kıyıdaş devletler dahil olmak üzere geniş Karadeniz havzasındaki ülkeleri bir araya getiren yegane bölgesel teşkilat olduğunu belirterek, teşkilatın 1992’den bu yana üye devletleri arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin ilerlemesine önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti.
KEİ’nin güçlü kurumları ve mekanizmalarıyla, geniş Karadeniz bölgesinde ekonomik iş birliğinin temel forumu olmaya devam ettiğine işaret eden Fidan, şu ifadeleri kullandı:
“Geçtiğimiz birkaç yılın KEİ adına zor geçtiği inkar edilemez. Süregiden gerilimler KEİ’nin düzgün işleyişini engellemekte ve kritik nitelikteki iş birliği mize zarar vermektedir. Ancak 31 yıllık varlığı süresince yaşanan birçok meseleye rağmen KEİ, tüm sınamalar karşısında ayakta kalmıştır. Yine ayakta kalacaktır. Hepimiz Teşkilatımızı canlı tutma ve bölgemizin istikrar ve refahını sağlama kapasitesini geliştirme konusunda kararlıyız. Bu husus, jeopolitik ve jeo-ekonomik bağlamda büyük değişimlerin yaşandığı bu zorlu zamanlarda özellikle önem arz ediyor.”
Dünyanın Ukrayna’daki savaşın ve salgının küresel etkilerini hala hissederken 7 Ekim’den bu yana meydana gelen gelişmelerin, İsrail-Filistin ihtilafının her zaman dikkate alınması gerektiğini tekrar hatırlattığını vurgulayan Fidan, şöyle devam etti:
“İsrail’in Gazze’deki zulmü, KEİ coğrafyasının da bağışık kalamayacağı ciddi bir coğrafi tırmanma riski oluşturuyor. Bu husustaki tutumumuz açık: Derhal ateşkes ilan edilmeli, kesintisiz insani yardım akışı temin edilmeli, uluslararası kabul gören parametreler çerçevesinde iki devletli çözüm formülüne dayanan barış müzakerelerine geri dönülmeli, barışın tam olarak uygulanmasını teminen bir garantörlük mekanizması tesis edilmelidir. Böylesine büyük bir insani trajedi karşısında dahi uluslararası sistemin ateşkesi sağlamaktaki başarısızlığının, ayrıca, binlerce çocuk, kadın ve BM çalışanının ayrım gözetilmeksizin öldürülmesi karşısında bazı ülkelerin sağır edici sessizliğinin, başta Ukrayna olmak üzere diğer çatışma bölgelerinde yansımaları olması mümkündür.”
Türkiye’nin Ukrayna’ya sarsılmaz desteğine devam edeceğinin altını çizen Fidan, bunu yaparken de Ukrayna’nın bağımsızlığına, egemenliğine ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne dayalı kalıcı bir barış için her türlü diplomatik çabayı sürdüreceklerini, buna Karadeniz Girişimi’nin yeniden canlandırılmasının da dahil olduğunu ifade etti.
KEİPA 62. Genel Kurulunda, asamble görevlileri seçimleri de yapılırken, Asaf Hajiyev yeniden KEİPA Genel Sekreterliğine, Dönmez ise Asamble Başkan Yardımcılığına seçildi.