“Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 13 Ekim’de yasalaştı.
Yasanın maddelerinden biri de şu: MİT’in görev ve faaliyetleriyle ilişkili yayınların internet ortamında yapılması halinde içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilecek.
Özetle, site değil ilgili link erişime engellenecek.
Odatv avukatları Nisan 2020 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Ancak AYM hala gündemine almadı.
Avukat Faik Işık yeni kanunla birlikte Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’nun (BTK) Odatv’ye derhal açması gerektiğini belirterek, “Yeni kanun yürürlüğe girdikten hemen sonra BTK AYM’nin kararını beklemeden siteyi derhal açması gerekir. Kanun 13 Ekim’de yürürlüğe girdi. Yani Odatv’nin ik ay önce açılması gerekiyordu” dedi.
AYM SÜRECİ HIZLANDIRMALI
Avukat Hasan Gürbüz ise şöyle konuştu:
Yeni kanun yürürlüğe girdikten sonra bütün kararlar yeni kanuna göre verilmeli. Bu yeni kanuna göre hem AYM Odatv’nin başvurusuyla ilgili süreci hızlandırmalı. BTK ise AYM kararını beklemeden siteyi açmalı. Bu konuda kanunda bir boşluk yok. Bu kanun herkesi bağlıyor.”
SİTE HEMEN AÇILMALI
Avukat Mahir Işıkay, Odatv’nin bu kadar süre kapalı kalmasının da adalete büyük yara verdiğini vurgulayarak, “Yeni kanunla birlikte internet sitesini tamamen kapatma kaldırıldı. Yeni kanunla birlikte sadece habere erişim engeli yapılabiliyor. Bu yüzden de Odatv açılmalı sadece sitenin kapatılmasına neden olan habere erişim engeli konulması gerekiyor. O yüzden BTK hemen siteyi açmalı. AYM de Odatv’nin başvurusunu öne almalı” diye konuştu.
EMSAL KARAR VAR
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Sendika.Org’a yönelik erişim engelini hukuksuz bulduğunu gösteren karar 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
AYM kararında siteye erişimin tümüyle engellenmesiyle Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği belirtilerek, ihlalin sonlandırılmasına hükmedildi.