İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını belirlemeye yardımcı olan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekse göre, 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Nisan ayında endeks, mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüş göstererek 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Bu, Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğiliminde bir azalma olsa da nisan verisi son 5 ayın en düşük ivmesine ulaştı.

Almanya, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olmasına rağmen nisanda üretimde düşüş yaşanırken, ABD ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretimde genişlemeye devam etti.

Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azalırken, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşladı. İtalya’da ise ekonomik aktivite üst üste üçüncü kez aylık bazda artış gösterdi.

Orta Doğu’da, Suudi Arabistan en hızlı büyüme ivmesine sahipken, Kanada ekonomik aktivitede en keskin düşüşü yaşadı.

İmalat Sektöründe Üretim Trendleri

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da nisan ayında üretimde düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken ABD’de genişlemeye devam edildi. Nisan ayında büyümenin yavaşladığı diğer pazarlar arasında İspanya, Hollanda ve Fransa bulunmaktadır.

İtalya’daki ekonomik aktivite artarak devam ederken, Rusya ve Romanya’da üretimde azalma gözlendi. Orta Doğu pazarında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızla büyüdüğü görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklere rağmen Türk ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde hafif bir iyileşme görmesinin umut verici olduğunu belirtti. Harker, küresel ticaretteki aksamaların Türk imalat sektörünü nasıl etkileyeceğinin önümüzdeki dönem performansı için belirleyici olacağını vurguladı.

Related Posts

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden 68 milyon liralık tasarruf hamlesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Makine ve İkmal Tesisi’nde yaptığı onarım ve bakım çalışmaları ile yaklaşık 68 milyon liralık tasarruf yaptı.

Taşıt kredileri güncellendi: İşte güncel ödeme planları

Araç sahibi olmak isteyenlerin en çok araştırdığı konulardan biri olan taşıt kredileri güncellendi. Peki, 250 bin TL’lik bir taşıt kredisi için aylık taksitler ve toplam geri ödeme tutarı ne kadar? İşte bankaların sunduğu güncel taşıt kredisi faiz oranları ve ödeme planları…

TÜHİS rakam sundu: Kamu işçisi zam teklifi belli oldu!

Kamu işçileriyle yürütülen toplu sözleşme süreci devam ediyor. Hükümetin sunduğu zam teklifine karşı sendikalar yeni bir öneri bekliyor. Görüşmelerin yakın zamanda sonuçlanması öngörülüyor.

Trump işçileri gerekçe gösterdi, fiyatlar aratabilir dedi

ABD Başkanı Donald Trump vergi açıklamalarına devam ediyor Trump, otomotiv işçilerini daha fazla korumak için ithal otomobillere getirdiği yüzde 25’lik gümrük vergisini artırabileceğini söyledi.

Turistik Karaelmas Ekspresi yarın ilk seferine çıkacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara ile Zonguldak arasında işletilecek Turistik Karaelmas Ekspresi’nin yarın yola çıkacağını bildirerek, “Trenimiz yolculara Batı Karadeniz’in kültürel ve doğal mirasını yeniden keşfetme imkanı sunacak.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin 65 yıllık şirketi konkordato ilan etti

1960 yılından bu yana geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren Yürekli Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş., Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 3 aylık geçici mühlet kararıyla yeni bir döneme girdi. Şirket, alacaklılarıyla olan anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla konkordato talep etti. Mahkeme, şirketin talebini kabul ederek icra işlemlerini durdurdu.