Talan yasası gün sayıyor

Madencilik Şirketlerine Orman ve Zeytinlikleri Açacak Yasa Teklifi TBMM Gündemine Geliyor

Iktidarın maden şirketlerinin orman ve zeytinlik alanlarına zarar vermesine imkan sağlayacak yasa teklifi, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararı beklemeden teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerinin başlatılmasına olanak tanıyacak olan bu yasa teklifi, her türlü eleştiriye rağmen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.

“Madenciliğe Hayır!”

İktidar, “süper izin” mekanizması ile kritik ve stratejik maden yatırımlarının önünü açtığını savunurken, TEMA, WWF-Türkiye ve Doğa Derneği gibi çevre örgütleri, doğadan ziyade madencilerin önceliklendirildiği görüşüne karşı çıkıyor. Çevre örgütleri, yasa teklifinin sadece zeytinlikleri değil, ormanları, korunan alanları, sulak alanları ve yaban hayatı geliştirme sahalarını da madenciliğe açmayı kolaylaştırdığını vurguluyor.

Yasa teklifinin 11. maddesi, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını sağlarken, bu alanlardaki zeytin ağaçlarının aynı il veya ilçede farklı bir alana taşınmasını öngörüyor. Ayrıca, ÇED izin süreçleri de 4 ay ile sınırlandırılıyor.

Yasada geçen “ÇED sürecinde hukuki öngörülebilirliğin artırılması” ifadesi, vatandaşları hangi maden projelerinin onaylandığı yerine hangilerinin reddedildiğini takip etmeye zorlayacak şeklinde yorumlanıyor.

Geçtiğimiz hafta TBMM önünde yasa teklifini protesto eden vatandaşlar, “Topraktan geldik, toprağa gideceğiz, madenlere gömülmeyeceğiz” sloganları atmışlardı. Yasa teklifi, Genel Kurul’da kabul edilirse Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak.

Zeytin Ağaçları Taşınırken Kurudu!

Zeytinliklerin taşınmasıyla ortaya çıkabilecek çevresel felaket, Aydın’ın Çine ilçesinde görülmüştü. Çine Yaşam Platformu’ndan Ahmet Uslu, Evrensel Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, 2023 yılında taşınan 150 zeytin ağacının yüzde 80’inin kuruduğunu belirtti. Zeytin ağaçlarının en az 50-60 yaşında olduğunu vurgulayan Uslu, “Zeytinliklerin taşınarak kurutulduğu bu alanda Zeytin Katliamı Müzesi oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.

Related Posts

Siirt Üniversitesi rektöründen ‘kamuda tasarruf’ tedbiri: Kırık parke değişimine 193 bin 500 TL!

Siirt Üniversitesi’nde rektörlük döneminde yapılan yüksek maliyetli bakım-onarım harcamaları ve tartışmalı ihale süreçleri gündeme geldi. Üniversite yönetiminin açıklama yapmaması eleştirilirken, benzer sorunlar Munzur Üniversitesi’nde de yaşanıyor. Akademik kadroda alan dışı görevlendirmeler tepki çekiyor.

Dolar/TL yeni haftaya nasıl başladı?

İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaları etkilemeye davam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçen dolar yeni haftaya istikrarını koruyarak girdi. Alım …

Ekonomiyi vuracak ikinci büyük dalgayı açıkladı: Mehmet Şimşek’i zora sokacak tarih belli oldu

CHP lideri Özgür Özel’in genel başkanlık koltuğuna oturduğu CHP Kurultayı’na ilişkin açılan dava siyasetin gündemini değiştirdi.30 Nisan’da görülecek duruşma öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları CHP tarafında tepkilere neden olurken iktidar …

Spot piyasada elektrik fiyatları (27 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 14,8 azalarak 1 milyar 677 milyon 961 bin 388 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Emekliye zam yok, kamuya araç ve giyim affı var

Emekliye zam yok, kamuya araç ve giyim affı var

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı – 26 Haziran 2025

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre bankacılık sektörünün mevduatı 20 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 12 milyar 600 milyon 517 bin lira artarak 23 trilyon 780 milyar 722 milyon 109 bin liraya çıktı.