Karahan, İmamoğlu’nun gözaltı ve tutuklanmasının ağır maliyetini maç sonucu ile anlattı: ‘Gol yedik ama kazandık’

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Milletvekillerinin Sorularını Yanıtladı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, döviz kuruna yönelik herhangi bir hedeflerinin olmadığını belirtirken, “Kur politikamızı döviz kurunda aşırı oynaklığı engelleyecek şekilde belirliyoruz” dedi.

Arz, Talep Dengesizliğine Müdahale Devam Ediyor

Karahan, arz ve talep dengesizliğinin yüksek olduğu dönemlerde alım ya da satım yönlü müdahalelerde bulunduklarını vurgulayarak, “Geçen sene çok fazla döviz arzı olup talep az olduğunda alım yönlü müdahalelerde bulunduk. Talep fazla arz az olduğunda ise satım yönlü müdahaleler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Rezervlerdeki Erimenin Değerlendirmesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından rezervlerde yaşanan erimeye dikkat çeken CHP milletvekillerine cevap veren Karahan, rezerv yeterliliğinin eksik olduğunu belirtti. Karahan, önümüzdeki dönemde piyasa koşullarının elverdiğince rezerv biriktirmenin önemli olduğunu söyledi.

Enflasyon Tahminleri ve Ücretler

Karahan, enflasyon tahminlerinin güncellenmesi konusunda ve ücretlerde yaşanan erimenin nedenlerine değinirken, enflasyonun azalmasıyla alım gücünde artışın sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası’nın zarar etmesi konusunda da detaylı bir açıklama yaptı.

Gıda Enflasyonundaki Düşüş

Karahan, geçen yıl gıda enflasyonunun manşet enflasyonun üstünde seyrettiğini fakat bu yıl altında olduğunu açıklarken, zirai donun enflasyona etkisinin de değerlendirildiğini belirtti. Karahan, gıda enflasyonundaki düşüşün hangi ürünlerde olduğu sorusunu da cevapladı.

Related Posts

Şişli Belediyesi işçileri maaş gecikmesi nedeniyle eylemde; kayyım yönetimi sendikayla görüşmeyi reddetti

Şişli Belediyesi işçileri maaş gecikmesi nedeniyle eylemde; kayyım yönetimi sendikayla görüşmeyi reddetti

Ekonomik kriz deprem korkusundan büyük: Eskiden en azından gelip fiyat sorarlardı

23 Nisan günü İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğünde depremin ardından, riskli binalar tekrardan gündeme geldi. Deprem bölgesi olarak bilinen İstanbul’da özellikle yapı güvenliği açısından kırılgan bölgeler bir kez daha tedirginlik altında. Şehirde …

Piyasalarda gün ortası – 8 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,59 değer kazanarak 9.218,61 puana yükseldi. İstanbul serbest piyasada dolar 38,6340 liradan, euro 43,7320 liradan satılıyor

Fed’in faiz kararı sonrası küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Fed’in faizleri sabit tutarken yüksek işsizlik ve enflasyon risklerine dikkat çekmesi, Trump’ın Çin’e yönelik sert tarifeleri sürdürme kararı ve İsviçre’de başlayacak ticaret müzakereleri piyasalarda yön arayışını derinleştirdi. ABD borsaları pozitif açılırken, Avrupa merkez bankalarının faiz hamleleri ve Asya’daki müzakere iyimserliği gündemin merkezinde yer alıyor.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

İSO’nun İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 verilerine göre, dış talep koşullarındaki iyileşme hız kesti. Endeks 50,8 ile son 5 ayın en zayıf seviyesine gerilerken, Almanya ve Birleşik Krallık gibi ana ihracat pazarlarında üretim düşüşe geçti. Uzmanlar, küresel ticaretteki belirsizliklerin Türk imalatçılar için önümüzdeki dönemde daha da kritik hale geleceğine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir